Натиск към България да падне ветото за Скопие до края на юни

Европейският парламент прие два доклада, в които призовава Съвета на ЕС да започне незабавно преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС, особено в рамките на геостратегическия контекст на руската инвазия в Украйна.

В доклада за Северна Македония се отбелязват рисковете от нарастващата икономическа и енергийна зависимост от Китай и Русия и се предупреждава, че зависимостта от инвестиционни заеми, финансирани от Китай, увеличава уязвимостта на региона.

В документа се призовава за историческо помирение въз основа на определената обща история, както е предвидено в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, между България и западната ни съседка.

В същото време и евродепутати от всички политически сили призоваха България и Северна Македония да намерят решение на двустранния спор, за да падне ветото на страната ни до юни.

В пленарната зала на Европарламента в Брюксел повечето от тях подчертаха, че не трябва да се дава възможност на Русия да дестабилизира региона, предава БНР.

"Северна Македония направи всичко, което поискахме и още не знае кога ще започне преговорите. Освен това се синхронизира със санкциите на ЕС срещу Русия", каза социалистът Тонино Пицула.

Българското вето не е решило нито един проблем, освен това засяга негативно и ЕС, и България, смятат социалистите.

Според българския евродепутат Илхан Кючюк "започването на първата междуправителствената конференция не е отстъпление от една или друга национална позиция, от начертаните червени линии, а е даване на възможност за европейса перспектива на страната Северна Македония". Илхан Кючюк е и съпрезидент на "Алианс на либералите и демократите за Европа" в Европраламента.

Ангел Джамбазки от ВМРО, част от групата на Партията на европейските консерватори и реформисти смята, че "това може да стане още утре. Достатъчно е да бъде променена Конституцията, прекратен езикът на омразата, да бъде прекратено унижаването на българската история. Но вие не искате Скопие да го направи, а притискате България. На практика този натиск работи за Путин, за руската колона в ЕС", казва Джамбазки.

Според евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев, "Северна Македония трябва да спазва договора си с България."

Съседите ни не са направили лустрация, а македонизмът, който досега изповядват, е роден в Москва, казва българският евродепутат Александър Йорданов от групата на ЕНП.

Темата за начало на преговорите със Северна Македония е била обсъждана и в телефонен разговор между френския президент Макрон и българския Радев.

Франция е председател на ЕС до края на юни и многократно е обявявала желанието и амбицията си за начало на преговорите с двете балканския държави до края на това председателство.

"България очаква категорични резултати от страна на Република Северна Македония, преди да даде съгласието си за започване на преговори" е обявил българският държавен глава, съобщава президенстският пресцентър.

Румен Радев е посочил също така, че между България и РСМ беше постигнато съгласие за изготвяне на пътна карта, която да очертае краткосрочни и дългосрочни цели, чието изпълнение да придвижи напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, но все още няма резултати в тази насока.

Очакването на страната ни е за правно обвързващи гаранции, които да залегнат в преговорната рамка за Република Северна Македония и да гарантират изпълнението на поетите ангажименти от страна на РСМ, е отбелязал също президентът Радев.