Радев: Истински фашизъм е да избиваш и инквизираш хора, само защото са българи

Остри изказвания си размениха последните 24 часа президентите на България и Северна Македония

Румен Радев : Крайно време е антибългарската идеология, която се вихри в съседната държава, да спре.

Изявлението на държавния глава идва след като президентът и премиерът на Северна Македония се изказаха негативно за откриването в Битоля на български културен център на името на Иван Михайлов. Според Стево Пендаровски и Димитър Ковачевски той е сътрудничил на Хитлер и откриването на Културен български център в Битоля с това има е провокация.

Според президента Радев обаче тази риторика "съзнателно трови отношенията между двете държави и подрива пътя на Република Северна Македония към ЕС".

Политиците в съседната държава се опитват да градят идентичност на базата на фалшификациите на Комунистическия интернационал.

"И ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяване на югославската диктатура в Македония избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм" - коментира българският президент.

Стево Пендаровски : По отношение на откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, има два спорни момента в случая. Първо името на центъра, където вината е и наша, че сме го регистрирали, и второ - структурата на българската делегация... Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази блокада от България. Доброто намерение на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра - на един доказан фашистки сътрудник".

"Убеден съм, че нито македонският, нито българският народ смятат, че личността и /не/делото на Иван Михайлов може да имат принос в тази посока", каза още Стево Пендаровски

Според македонския премиер Ковачевски Иван /Ванчо/ Михайлов е противоречива историческа личност, защото не е признавал македонска нация и се възприема по различен начин от различни хора в РСМ.