Османи: Българските културни клубове да сменят имената си

Българските културни клубове в РСМ трябва да сменят имената си. Хората смятат, че са провокация, обяви външният македонски министър Буяр Османи за бТВ.

Той пристигна в България в неделя заради случая с побоя срещу секретаря на българския клуб в Охрид Християн Пендиков.

Българската общност в Северна Македония е в период на интегриране в обществото. Според него няма системна дискриминация спрямо българите.

Османи разказа, че се е видял със семейството на пострадалия, пожелал му е бързо възстановяване и е изразил съжаление за случилия се инцидент. Той подчерта, че това не може и не трябва да се повтаря.

Важното е, че насилниците са идентифицирани. Основният от тях вече е в ареста за 30 дни. "Нека да завърши разследването и след това ще коментираме. Работи се по разкриването на останалите извършители", обяви още Османи.

"Причина за агресията е етническата принадлежност на Пендиков, по негови думи и тези на майка му. Разследването сигурно ще потвърди това", каза Османи.

Той обясни, че извършителите твърдят обратното. Те казват, че са имали други различия и не фактът, че е българин е станал причина за инцидента.

Ще бъде назначен специален прокурор, който да следи за речта на омразата в Северна Македония, обяви външният министър Османи.

През ноември миналата година парламент в РСМ прие единодушно промени в Закона за сдруженията и фондациите. Промените предвиждат занапред да не се регистрират организации със спорни исторически за тях имена. Те дадоха три месеца на България да смени имената на културните си клубове.