Външната парламентарна комисия обсъжда "френското предложение"

Външната комисия на Народното събрание разглежда на днешното си заседание три проекта на решение за започване на преговори на РСМ с Европейския съюз.

Проекти за решения бяха внесени в парламентарната комисия от ДПС, ГЕРБ и "Демократична България".

Документът на ДПС е внесен още снощи, обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след вота на недоверие.

Проекторешението на ГЕРБ е внесено тази сутрин. Лидерът Борисов обяви вчера, че пратията подкрепя "френското предложение".

В същото време премиерът на Северна Македония обяви, че "френското предложението" е неприемливо за Скопие. Той все пак е в Брюксел, заедно с премиера на Албания, въпреки настояванията да не присъстват на заседанието, заради подкрепата на исканията на България в предложението на ЕС.

На заседанието на Външната комисия в парлаента присъства и външният министър в оставка Теодора Генчовска. В момента тече изслушване.

Бяха отхвърлени предложенията на "Възраждане" за отлагане на заседанието и на "Има такъв народ" - за отхвърляне на изслушването на външния министър.

Депутатът от ПП Борислав Антонов настоя за бързо решение. Проф. Георги Михайлов от БСП призова да не се бърза, като напомни, че македонската страна не приема т.нар. френско предложение.