Да се забрани на някои българи да влизат в РСМ

Македонският президент Стево Пендаровски предложи на правителството, съгласно закона за чужденците, „да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица, заради предишни и продължаващи техни действия против Северна Македония".

Според Пендаровски законовите условия за налагане на такава мярка са "заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония".

Той не говори за конкретни имена, но е ясно, че има предвид Ангел Джамбазки и последното му изказване, че "Македония наистина е българска, Република Северна Македония не нещо друго. Но Македония е българска – исторически, политически, културно, ценностно и всякак."

Последното развитие на събитията в отношенията с България е била темата „със специален фокус” на заседание на Съвета за сигурност, свикан от президента.

Структури в България, зад които стои руското разузнаване, се опитват на всяка цена да развалят отношенията с РСМ и да спрат и подкопаят евроинтеграционния процес на Скопие, е информацията, която директорите на Агенцията за разузнаване и Агенцията за национална сигурност са изнесли пред президента по време на Съвета за сигурност, съобщава тв "Телма“.

"В България има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие”, според Пендаровски.

„Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се”, заяви Пендаровски.

За да премине събитието на 4 февруари както трябва, ще бъдат взети всички мерки, което означава, че "от граничния пункт, до мястото на събитието ще имат достъп само хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев, но не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ”, посочи Пендаровски.

Той настоява за "много по-добра координация между компетентните институции на двете страни", за да не бъде допуснато "европейският дневен ред и двустранните отношения да станат жертва на анахронични националистически и популистки политики от двете страни".

Президентът на Северна Македония не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната, но уточни, че част от „структурите от България, които са активирани”, са свързани с руската разузнавателна служба".