По темата "Северна Македония" ще се търси широко съгласие

Темата за Република Северна Македония задължително ще мине през НС, обяви Лена Бориславова след проведения Коалицонен съвет снощи.

„Обединихме се, че за нас най-важното е да има широко съгласие. Препотвърди се обещанието, което сме дали, че тази тема задължително ще мине през Народното събрание”, поясни Бориславова.

Експертите от външно министерство трябва да бъдат оставени да работят и да намерят най-добрия начин, за да бъде представена и защитена българската позиция по този въпрос.

Лена Бориславова уточни, че разговор между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев за свикването на КСНС все още не се е състоял.

"Следващата седмица също се очаква да бъде интензивна. Такъв разговор не е провеждан, но двамата са в диалог и за темата за РСМ, както обещахме, ще бъде търсена широка обществена подкрепа за всяка една стъпка. Това няма да бъде правителството, което ще предаде българския национален интерес", категорична бе Бориславова.

„В интерес на истината се опитахме в името на конструктивния диалог да обсъдим наболелите теми по отношение на Северна Македония. Всяка една от политическите партии препотвърди позициите си. Надяваме се на едни бъдещи действия на дипломатите от външно министерство и на реакция от Северна Македония”, каза Станислав Балабанов от ИТН.

И той потвърди, че позицията на ПП е била - всичко да мине през парламента.

Коалиционните партньори са обсъдили и темата за актуализацията на бюджета. Договорено е в началото на юни актуализацията на бюджета да влезе за първо четене в парламента. В нея ще бъдат включени антикризисните мерки.

"Важно е да имаме актуализация на бюджета", заяви Лена Бориславова, посочвайки, че "тя е необходима, за да могат да бъдат въведени в реално изпълнение обявените от правителството антикризисни мерки".

"В седмицата от 6 до 10 юни ще се постараем темата да бъде разгледана на първо четене в комисия в НС, както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на НЗОК ", обяви Бориславова.