Македонското правителство взе решение за честването на Гоце Делчев

На днешното си заседание правителството на Република Северна Македония е взело решения за отбелязването на 151 години от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие.

Няма имена на българи, които не трябва да бъдат допускани на честването, за което призова президентът Стево Пендаровски.

„МВР е задължено да предприеме всички мерки за осъществяване на събитието, съгласно препоръките на компетентните служби, обявени на вчерашното заседание на Съвета по сигурност”, пише в съобщението.

Съставът на правителствената делегация, която ще посети църквата „Свети Спас“ в Скопие и ще поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев, ще бъде водена от премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. В делегацията ще бъдат включени и министрите на политическата система и отношенията между общностите, на вътрешните работи, на отбраната и министърът на културата.

В прессъобщението липсва информация да е взето решение по предложението на президента Пендаровски - да бъде забранено влизане в страната на „един евродепутат и няколко други лица от България”.