"Малка игра без последствия"- в Сатиричния театър

Френска пиеса с 5 награди „Молиер“, включително за най-добра пиеса се играе от вчера на камерната сцена на Сатиричния театър в София.

Автори на "Малка игра без последствия" са Жан Дел и Жералд Сиблерас, а режисьор на спектакъла е Александър Раковски.

"Пиесата ме привлече, защото е добре написана, много умело, много осроумно, с много подтекст, с много деликатност. Като една остроумна история на днешното общество, с лицемерието и егоцентризма, който ръководи повечето хора и на Изток и на Запад. В тази иначе лека форма има много дълбоко съдържание" - каза Алекснадър Раковски, който е и преводач на текста.

"Доближаваме се до французите все повече. Ние по принцип не сме много различни като християни и европейци, но те са по-рафинирани. Това не винаги е добро, води често до лицемерие. Ние сме по-директни.

Ако трябва с пословици да изразя разликата между нас - ние сме "Право куме в очи", те са "Казвам ти дъще, сещай се снахо"- каза режисьорът на пиесата.

Българският зрител очаквам да бъде привлечен от това колко са крехки човешките отношения. Има го и в България.... Доволен съм, че точно този театър откликна на пиесата, защото тя не е елементарна пиеса, а е по-скоро сатирична комедия, която изобличава отношенията в днешното общество, в стила на старата традиция във френската драматургия още от Молиер.

Голямото ми откритие са актьорите - петима млади, изключително талантливи, професионални, възприемчиви актьори, с които се работи много добре. Очарован и приятно изненадан съм! - каза още Александър Раковски.