ВМРО сезира съда заради вицепрезидента на Лозан Панов

ВМРО внесе жалба до Върховния административен съд /ВАС/ с настояване да отмени решението на ЦИК за регистриране на кандидатпрезидентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за участие в изборите на 14 ноември.

Причината е неизпълнение на едно от конституционните условия за регистрация като кандидат за вицепрезидент на Мария Касимова-Моасе, а именно - че не е живяла в България през последните 5 години, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според ВМРО, от няколко интервюта на Касимова-Моасе, за национални медии, става ясно че от 2015 г. не живее в България. "Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като "1/3", с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон", коментират патриотите.

От ВМРО обръщат внимание, че съгласно Изборния кодекс всеки кандидат за президент, респективно вицепрезидент, трябва да попълни Декларация по образец, че са налице условията на чл. 93, ал. 2 от Конституцията за регистрацията му като кандидат. Тъй като, според ВМРО, едно от тези условия не е изпълнено, Мария Касимова-Моасе следвало да бъде подведена под наказателна отговорност.

Жалбата на ВМРО е неоснователна - казват от щаба на кандидат-президентската двойка Лозан Панов - Мария Касимова. Според тях ВМРО търси да пренесе политиката на територията на съда, очевидно - заради слаба политическа позиция в тези президентски избори. Това коментира за БТА Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки", говорител на щаба на кандидатите Панов- Моасе.

"За да бъде регистрирана, заедно с г-н Панов, като кандидатпрезидентска двойка, Касимова е подписала декларация, според която отговаря на условията за уседналост. Преди тя да подпише декларацията, е направила проверка на своите пребивавания в България и извън нея, и нейната проверка сочи, че тя преимуществено е пребивавала в България, посочи Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки".