Сателитни снимки показват над 200 масови гроба край Мариупол

Нови спътникови снимки показват нещо, което прилича на масови гробове близо до Мариупол. Представители на местните власти обвиниха Русия, че е погребала там до 9000 украински цивилни в опит да прикрие клането, което се извършва при обсадата на пристанищния град, предаде БТА.

Снимките се появиха вчера, само няколко часа след като руският президент Владимир Путин обяви победа в битката за Мариупол, въпреки че там има още около 2000 украински бойци, обсадени в голям стоманодобивен завод.

Путин заповяда на военния министър Шойгу да не щурмуват завода, а да "блокират достъпа до техните укрепления, така че и муха да не може да прехвръкне".

Доставчикът на сателитни изображения "Максар" публикува снимките, на които според него се виждат над 200 масови гроба.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко обвини Русия, че "прикрива военните си престъпления", като изнасят телата на цивилни от града и ги погребват в Мангуш. В гробовете може да има до 9000 загинали, заяви вчера градският съвет на Мариупол в публикация в Телеграм. Бойченко нарече руските действия в града "новият Бабин Яр" – мястото на масови нацистки кланета, при които през 1941 г. са убити близо 34 000 украински евреи.

Преди три седмици, след оттеглянето на руските войски, в Буча и други градове около Киев бяха открити масови гробове и стотици мъртви цивилни. Русия отрече войниците и да са убивали цивилни в обсадените градове и обвиниха Украйна, че е инсценирала зверствата.