Мария Бакалова е номинирана за Оскар

Мария Бакалова получи номинация за "Оскар" за поддържаща женска роля във филма "Борат2". Тя е първата българка с номинация за най-престижната филмова награда.

Номинацията на Бакалова е за изпълнението й в "Борат 2", където играе ролята на Тутар - дъщеря на репортера от Казахстан Борат, предават световните агенции.

Българската актриса ще се състезава с Глен Клоуз - за "Елегия Хилбили", Оливия Колман - за "Бащата", Аманда Сайфред - за "Манк" и Юн Ю-джун - за "Минари".


Риз Ахмед, Чадуик Боузман, Антъни Хопкинс, Гари Олдман и Стивън Юн са номинирани за "Оскар" в категорията за най-добър актьор, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Вайола Дейвис, Андра Дей, Ванеса Кърби, Франсис Макдорманд и Кери Мълиган са номинирани за "Оскар" в категорията за най-добра актриса.

Осем продукции ще се борят за водещата награда на киноакадемията "най-добър филм". Това са "Манк", "Момиче с потенциал", "Земя на номади", "Юда и черният месия", "Без звуци в живота", "Минари", "Бащата" и "Процесът срещу Чикаго 7".

Тазгодишните победители ще бъдат обявени на 25 април (ранните часове на 26 април - българско време).

Наградите "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 93-ти път през април, близо два месеца след обичайната дата заради коронавирусната пандемия.

Церемонията ще бъде предавана пряко по телевизия Ей Би Си, като се очаква продуцентите Джеси Колинс, Стейси Шер и Стивън Содърбърг да обявят подробности около протичането й, предават Асошиейтед прес и БТА.