Мария Габрие напусна Скопие заради присъствието на Лавров

Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел в напусна Скопие и няма да присъства на днешното заседание на ОССЕ. Причината - участието в нея на руският външен министър Сергей Лавров.

Преди да си тръгне тя откри в Българския културно-информационен център в Скопие изложба "Пловдив - град на мозайките" и се срещна с представители на българската общност в Северна Македония.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също напусна македонската столица късно снощи, час преди пристигането на руския външен министър Лавров. В момента Блинкен се намира в Тел Авив за разговори с израелските лидери относно примирието с "Хамас" и предоставянето на хуманитарна помощ за Ивицата Газа.

Украйна, Естония, Латвия и Литва също обявиха бойкот на срещата на ОССЕ в Скопие, в знак на протест срещу присъствието на руската делегация.

Руският външен министър Лавров пристигна в Скопие малко след полунощ българско време. Той ще участва в Съвета на външните министри на ОССЕ. Той е пристигнал в македонската столица след 5 часа полет през Турция и Гърция.

Според ТАСС България е отказала прелитане на самолета на Лавров, ако на борда е говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която е в списъка със санкциите на ЕС.