Мартин Минков : Има буря от антибългаризъм в Македония

Налице е буря на антибългаризъм в Република Северна Македония", коментира за БНР Мартин Минков - журналист и дългогодишен кореспондент на радиото в Скопие.

Кълбото от проблеми между България и РСМ трябва да започне да се разплита, но не с ултиматуми.

"Думата вето е много силна, умишлено не искам да я употребявам, но последиците от едно окончателно вето, ако не бъде решен проблемът в обозримите няколко седмици, нещата ще се задълбочат", коментира още журналистът отказът на България да подкрепи на този етап преговори със Скопие за членство в ЕС.

Според Минков премиерът на РСМ Зоран Заев е политик с трезво отношение към България като близък съсед и приятел, който извежда напред прагматичния подход:

"За съжаление той ще отнесе и негативи, защото крайно антибългарски настроената ВМРО-ДПМНЕ гради своя национализъм на антибългарска основа. Можем да си представим каква атмосфера се създава в момента в Северна Македония".

Защитата на българския интерес и права по отношение на историята трябва да става и с прагматизъм, и с поглед към бъдещето - каза Мартин Минков.

И България, и РСМ имат интерес от приобщаването на Северна Македония към ЕС, важното е тя да отговори на критериите, на базата на които да започне преговорите.

"Вярно е, че нашата позиция рязко се втвърди през последните месеци. Всички проблеми, които реално и латентно съществуваха в нашите отношения от признаването на Македония досега, рязко се изсипаха на масата. На първо място - историята, на второ - езиковият проблем, на трето - евентуалните малцинствени претенции от тяхна страна към България, на четвърто - какво правим с прагматичния подход, с отварянето един към друг, т.е., с изпълнението на Договора, който подписахме, къде е неговото съдържание. Всичко това го поставихме наведнъж".

"Нямахме стратегия, нещата се развиваха на импулси. България нямаше стратегия на поведение. Всички посещения на високо равнище в този период минаваха много добре, но след това готовността си оставаше само на хартия. В 21-ви век сме Къде е железницата, къде е това шосе? В крайна сметка ние оставаме затворени един към друг"- смята журналистът.

Според Мартин Минков оставянето на Северна Македония в чакалнята на преговорите за присъединявана към ЕС ще запази нестабилността в тази държава и някакъв външен натиск върху нея може да изостри много отношения на Балканите.