Медиите по света за политическата криза в България

Световните агенции коментират политическата ситуация в България и успешния вот срещу правителството.

Това ще хвърли страната в политически хаос на фона на войната в Украйна и повишаващата се инфлация, отбелязва Ройтерс. Допълва се, че до приетия със 123 срещу 116 гласа вот се е стигнало, след като управляващата коалиция е загубила мнозинството си заради спорове около бюджетните харчове и въпроса дали България трябва да разблокира преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Петков, 42-годишен харвардски възпитаник, който обеща да се бори с корупцията, зае твърда проевропейска и пронатовска позиция, след като Русия нахлу в Украйна - необичайно становище за страна с традиционно приятелско отношение към Москва, отбелязва Ройтерс. Агенцията цитира мнението на анализатори, които предвиждат, че при едно ново правителство българската политика към Русия ще е по-неутрална. Ройтерс акцентира на думите на Кирил Петков, че "този вот е една малка стъпка от много дълъг път".

Сега страната е изправена пред възможни четвърти от април 2021 г. парламентарни избори, което застрашава милионите евро от европейските фондове за възстановяване и намеренията ѝ до 2024 г. да въведе еврото. Политическият блокаж може също така да попречи на усилията на България да си осигури устойчиви доставки на природен газ, след като заради отказа на София да плаща в рубли Москва прекъсна доставките на синьо гориво за страната, която е почти напълно зависима от руския газ, отбелязва Ройтерс.

Асошиейтед прес посочва, че загубеният вот на недоверие от коалиционното правителство на центристкия премиер Петков може да се отрази на разширяването на ЕС, като забави още повече усилията на балканските страни за влизане в съюза.

България е блокирала кандидатурата за членство на Северна Македония, а с нея и тази на Албания, коментира агенцията. АП отбелязва още, че днешният вот може да доведе до засилване на руското влияние в региона.

Франс прес коментира, че вотът на недоверие е бил гласуван на фона на разногласия, засилени от войната в Украйна.

Агенцията посочва, че сега България, най-бедната държава в ЕС, е изправена пред риска от спирала на нови избори, след като българите вече преживяха три последователни вота през миналата година, довели сензационното влизане в политиката на проевропейския либерал Кирил Петков, решен да изчисти корупцията след десетилетно управление на противоречивия Бойко Борисов.

Премиерът Петков дойде на власт с надеждата да „преобрази България в нормална, успешна, освободена от мафия европейска държава, но войната в Украйна наруши дневния му ред. Инициираната от Петков стратегия за сближаване с Република Северна Македония не беше по вкуса на всички в правителството, отбелязва АФП.

Руската агенция ТАСС отбелязва, че в изказването си пред депутатите Кирил Петков е обвинил за провала на правителството лидерите на опозиционните партии и руския посланик Митрофанова. Агенцията посочва, че е потърсила за коментар руското посолство в София. То е отбелязало във връзка със споменаването на името на посланика в изказването на Петков, че дипломатическото представителство не се меси във вътрешните работи на българската политика, пише ТАСС.

България е хвърлена в нова политическа криза, след като проевропейското правителство на Кирил Петков бе свалено с вот на недоверие, посочва румънският информационен сайт Зиаре. Вотът на недоверие срещу правителството на Кирил Петков и следващите стъпки в конституционната процедура са отразени подробно и от вестниците „Гъндул“, „Адевърул“, „Евениментул зилей“ и други водещи румънски медии.

Информационният сайт Зиаре отбелязва, че 42-годишният възпитаник на Харвард Кирил Петков е известен с реформаторския си подход, ангажимента за борба с корупцията и с твърдата си антируска позиция. Зиаре посочва, че голямата „вина“ на „момчетата от Харвард“ е била позицията срещу Русия.

Телевизия Диджи 24 допълва, че в страна, която през цялата си история е имала тесни връзки с Русия, Петков открито е заемал силна пронатовска позиция. Телевизията припомня, че Кирил Петков смени министъра на отбраната, който направи прокремълски изявления в началото на руската инвазия в Украйна.