Мемориална служба за Флойд: Не искаме коляно на вратовете си

Първата официална проява с песни и хвалебствени слова в памет на Джордж Флойд се проведе в Минеаполис, където чернокожият мъж бе убит от полицаи.

Тялото на 46-годишния Флойд бе в затворен ковчег на сцената в зала на Северния централен университет, а зад нея на стената имаше негово изображение в графити стил.

"Не пандемията от коронавируса уби Джордж Флойд. . . Уби го добре познатата в Съединените щати пандемия на расизма и дискриминацията", заяви на церемонията семейният адвокат Бен Кръмп, цитиран от Франс прес.

Историята на Джордж Флойд е историята на чернокожите. От 401 години насам причината никога да не сме били това, което сме искали и мечтали да бъдем, е, че оставаме с коляно на шията, заяви активистът за граждански права и пастор Ал Шарптън на мемориалната служба.

Време е да се изправим в името на Джордж и да кажем: махнете коляното от вратовете ни. Ето защо марширувахме по целия свят - ние сме като Джордж. Не можехме да дишаме - не защото белите ни дробове са болни, а защото бяхме с коляно на шията. Не искаме нищо по-специално, просто станете от нас, за да бъдем себе си, заяви пастор Ал Шарптън.

Тримата полицаи, на които бяха повдигнати обвинения в помагачество при убийството на Флойд, се явиха вчера в съда , предаде Ройтерс. Обявена им е гаранция в размер на 1 милион долара. Ако бъдат признати за виновни, те ще лежат до 40 години в затвора.
Техният колега Дерек Човин, който притисна с коляно врата на Флойд в продължение на близо 9 минути, вече бе обвинен в убийство и трябва да се яви в съда на 8 юни.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че подкрепя масовите протести заради убийството на Флойд, но изрази опасение, че те може да ускорят разпространението на коронавируса, и призова демонстрантите да се изследват. Официални лица в Чикаго изразиха подобни опасения и призоваха протестиращите да се поставят под карантина за 14 дни.