Меркел отказа на Тръмп за Г-7

Меркел е първият лидер от Г-7 (Япония, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия), който официално отказва тази покана.

65-годишната Меркел, връстничка на японския премиер Шиндзо Абе, е изложена на риск, по-голям от средния от зараза с коронавирус, отбеляза Франс- прес. "Към днешна дата, предвид общата ситуация с пандемията, тя не може да приеме лично участие, пътуване до Вашингтон", заяви говорител на германското правителство.

Жертвите на епидемията от COVID-19 в САЩ са най-много - над 100 000, а потвърдените заразени случаи 1,7 милиона.

В средата на март Белият дом първоначално обяви, че заради епидемията се отказва от лична среща на държавните и правителствени ръководители от Г-7 и вместо това предпочита видеоконферентен формат на форума.

През седмицата обаче Доналд Тръмп обяви, че през юни ще се проведе среща на високо равнище "главно в Белия дом", въпреки че някои срещи може да бъдат организирани в президентската резиденция в Кемп Дейвид, в съседния на столицата щат Мериленд.

Републиканецът Тръмп, който гледа към президентските избори в САЩ на 3 ноември, иска да превърне тази среща на Г-7 с лично присъствие на лидерите в символ на нормализацията на живота . Това е важно за избирателите .