Затягат мерките в София от 14 септември

София вече е в тъмночервената зона по заболеваемост от Ковид. Затова столичната РЗИ издаде заповед за затягане на противоепидемичните мерки от 14 септември.

- Преустановяват се груповите присъствени извънкласни дейности и занимания, както и занятията в езикови и образователни центрове, занимални и места за личностно развитие. Ръководствата на училищата ще трябва да предприемат мерки за преминаване на ротационен принцип на обучение, ако се наблюдава увеличение на заболеваемостта.

- Забраняват се също семинари, изложения и конференции. Преустановяват се посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

- Театри, кина, сценични прояви и концерти могат да се провеждат при заетост до 30% от общия им капацитет на закрито. Носенето на маски е задължително. В музеите и галериите ще се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м.

- Всички спортни мероприятия на закрито и открито ще се провеждат без публика.

- Непълнолетните ще могат да посещават търговски центрове, включително моловете, само с придружител.

- Всички работодатели трябва да организират работния процес на служителите в дистанционна форма, където това е възможно.

- Заведенията ще могат да работят и след 23.00 ч. при услови, че 100% от персонала е ваксиниран. Посетителите също трябва да са ваксинирани, преболедували COVID-19 или имат отрицателен тест.

- Забраняват се и груповите туристически пътувания с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.

- Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.

- Носенето на защитни маски за лице в закрити обществени места е задължително. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения и спортуващите на открито и закрито.

Временните противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град , според заповедта на столичната РЗИ.