Управляващите обявиха антикризисните мерки

Данъчното облекчение за семейства с деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно. Това обяви като първа антикризисна мярка премиерът Кирил Петков. Той, заедно с коалиционните партньори - Корнелия Нинова от БСП, Станислав Балабанов от ИНТ и Владислав Панев от ДБ обсъждаха повече от 4-ри часа антикризисните мерки и ги обявиха днес на ПКФ. На нея присъства и фанансовият министър Асен Василев.

Данъчното облекцение за семействата с деца се планира като дългосрочна мярка и може да се ползва не само еднократно, но и на всеки три месеца през годината.

Сред мерките са още:

- Нула процента ДДС за хляба. За алкохола ще бъде върнат данък от 20%. Решихме, че в този кризисен момент е по-важно да намалим цените на хляба, отколкото на алкохола, обяви премиерът.

- пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли, вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60-те лева от ковид добавката и допълнително процентно увеличение от около 10 процента. По т. нар. швейцарско правило ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

- заради високите цени на горивата всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел. Това ще се начислява веднага на бензиностанцията или с фактура към НАП.

- По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

- Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по Закона за ДДС от 50 000 лв. на 100 000

- Предвижда се облагане на свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители

- електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.

- намаляване на лихвата до 8% -за просрочени плащания към държавата за общините и дружествата и до 4% за физическите лица.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени, обявиха още премиерът Петков и финансовият министър Асен Василев. Част от парите ще дойдат от облагане с 15% на свръхпечалбите на производителите и търговците на горива, обявиха още от ПП.

Участващите в коалицията партии потвърдиха решението за мерките.

В кулоарите на НС мерките предизвикаха спорове и критика от страна на опозицията. Според ГЕРБ те са проинфлационни.