Мецола очаква България и Румъния в Шенген до края на годината

Трябва да се очаква положително решение за разширяването на Шенген с България и Румъния до края на Испанското председателство на Съвета на ЕС/до края на годината/.

Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в интервю за кореспондентите от Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

"Очаквате и заслужавате това от 2011 г., обърна се тя към българите и румънците. Надявам се и очаквам да има "приемливо решение", поясни Мецола.

По нейните думи миграцията е особено чувствителен въпрос и изглежда решенията трябва да се търсят с мнозинство, а не с единодушие. Тя отбеляза, че пет години след внасянето на законопроектите, свързани с миграцията, ЕС не може да намери изход. Трябва да няма блокиращо мнозинство в Съвета на ЕС, уверена съм и съм оптимист, че ще се намери решение на тези въпроси, добави тя.

Поискахме списък на вътрешните гранични проверки в ЕС и се оказа, че са повече от очкваното. Вътрешните граници се затварят, защото политиката за охраната на външните граници не рабати добре, коментира Мецола. Според нея, ако на външните граници се правят необходимите проверки на пътуващите, няма да има нужда да се възстановяват вътрешни граници. Решенията трябва да бъдат законодателни, а не политически, настоя тя.

Мецола изрази надежда, че до края на тази година ще започнат преговорите за разширяването на ЕС. Ако Украйна и Молдова са готови, преговорите трябва да започнат, настоя председателят на ЕП.