Служебният културен министър Минеков изхарчил над 75 000лв. за съветници

75 650 лева по граждански договори на съветници към политическия си кабинет е изплатил служебният културен министър Велислав Минеков пише „24 часа". При това само за 6 месеца.

Бившият служебен министър на културата Велислав Минеков може да се похвали като един от най-щедрите работодатели.

Данните са официални и са предоставени от новия министър на културата Атанас Атанасов, след като депутатът от ГЕРБ Тома Биков е задал писмено въпроса какви трудови и граждански договори са сключени от служебния министър от май до декември 2021 г. Отговорът на Атанас Атанасов е качен на сайта на парламента, но заради закона за личните данни там липсват цифри и имена.

От справката става ясно, че през 6-те месеца четирима са подпомагали на граждански договор политическия кабинет на служебния министър. Един от "съветниците" е получил на три пъти за 6 месеца внушителната сума от 31 600 лв. Не е известно кой е подписалият този граждански договор и за какви съвети е бил поканен.

Най-вероятно вторият съветник, посочен в справката като “подпомагал Министерство на културата във връзките с обществеността”, е Евелина Кирилова, която влиза в служебния екип, след работа в телевизиите Би Ти Ви, “Нова” и БНТ. Стойността на нейните съвети е 36 150 лева, получени от края на юни до средата на декември 2021 г. Сумата ѝ е изплатена чрез 5 граждански договора с Министерство на културата за 7 месеца.

От официалната справка се виждат още 2 договора. Единият е за 3500 лева и е за консултантски услуги за развитие и усъвършенстване на електронното управление в Министерство на културата. Консултант в сферата на сценичните изкуства пък е получил заплата в размер на 4400 лева за два месеца. Според неофициална информация това е Васил Василев, директорът на Плевенския театър, който е сред кандидатите за директор на Народния театър.

Размерът на гражданските договори при служебния министър рязко се разминава със средната заплата във ведомството му - малко над 1000 лева.

Самият Минеков води битка бюджетът на ведомството за 2022 г. да се увеличи от 244 милиона лева на 363 милиона лева заради “критичната ситуация” и вероятността системата на културата да се срине.

Служебният министър на културата посочи дефицита в министерството като причина да иска изгонването на ГЕРБ от централата, която е разположена на два етажа в една от административните сгради на НДК.

Той се прочу и с изгонването на в. "Труд " от офисите на медията.