След скандали и гласуване, Мирослав Иванов остана зам.председател на НС

Скандали в парламента за исканата оставка на зам. председателя на НС Мирослав Иванов.

След дебати, спорове и обвинения, Мирослав Иванов от ПП остава на поста си, реши мнозинството. Да го защити в НС дойде и премиерът Кирил Петков.

"Искам да дам своята подкрепа и към Мирослав, защото искането за неговата оставка е абсолютно необосновано. Той е един от много свестните, много изпълнителните и всичко прави по правилата", каза премиерът.

Предсрочното му освобождаване от поста, за което настояваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", беше отхвърлено със 129 гласа срещу 81 от опозицията.

Оставката му беше поискана заради петъчното пленарно заседание, когато Иванов взе думата на Десислава Атанасова и прекъсна декларация на ГЕРБ, пълна с критики към коалиционното управление.

Днес по време на дебатите преди вота Радомир Чолаков от ГЕРБ поиска той да се извини на Десислава Атанасова.

Иванов определи искането на оставката му като политическа демагогия и добави:

"Многократно съм бил обект на обиди. на некоректно отношение, но аз съм запазвал винаги добрия тон и никога не съм си позволявал да се обърна неуважително към който и да е от вас. Г-жо Атанасова, ако вие сте се почувствала обидена, имате моето извинение, въпреки че не смятам, че постъпиха грешно в тази ситуация. Но духът на парламентаризма не е анархия, не са безкрайни своеволия, не е безкрайно нарушаване на правилника. Моля ви колеги, опитайте се да го разберете и вие".

Костадин Костадинов от "Възраждане" предложи Иванов сам да се оттегли от поста, а Йордан Цонев от ДПС защити правото на всеки народен представител да се изказва и призова за парламентаризъм.

Георги Михайлов от БСП припомни на Радомир Чолаков, че парламентарната група на ГЕРБ се е държала неуважително спрямо Иванов. От БСП заявиха още, че целта на днешния дебат не е била оставката на Мирослав Иванов, а репетиция на ГЕРБ за вот на недоверие.

Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че той не е нарушил правилника и че ПП застава твърдо зад действията на Иванов.