7 арестувани след акцията на ДАНС в Митниците

7 души са задържани за 24 часа след днешната акция на ДАНС и Антикорупционната комисия в Митниците. Сред тях са директорът Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов.

Информацията остава все още неофициална. Детайлите официално ще станат ясни в четвъртък.

Става дума за първото досъдебно производство на новата Антикорупционна комисия, която заработи от 1 март. То е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково и област Пазарджик.

Става дума за нелегален внос на цигари, открити са 1500 мастербокса цигари, според БНР. Цигарите са от Турция на много ниски цени, които се препакетират тук и, вече нелегално, се изнасят за Западна Европа в пъти по-скъпо. Досъдебното производство се води срещу организирана престъпна група, действала от миналия август, която се занимава с контрабанда, пране на пари, подкупи и длъжностни престъпления.

В четвъртък ще стане ясно кои от седемте задържани ще бъдат обвинени и за какво.

Финансовият министърАсен Василев похвали работата на Агенция "Митници".

"Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на госпожа Банкова. Знаете, че тя, откакто стана шеф на Агенция "Митници", имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 кг хероин на пристанищата. Дасилев припомни, че Банкова е уволнила над 20 митничари, включително шефовете на граничните пунктове, където, по думите му, има контрабанда.