Протест пред Младежкия театър в София

Младежкият театър в София излезе на протест.

Причината е преписка в регионалното министерство от КЕВР, с което регулаторът иска да придобие безвъзмездно имот, който е част от сградата на театъра.

"Собствеността на сградата е на Младежкия театър, за който той има акт за държавна собственост. Става въпрос за 435 квадратни метра, разположени на 2 етажа”, обясни Михаил Байков, директор на Младежкия театър „Николай Бинев”.

Актьорите, които излязоха на протест, казаха, че помещението е предназначено да бъде използвано за сцена на куклени представления.

КЕВР

В същото време КЕВР обяви, че изпитва спешна и неотложна нужда от допълнителни работни помещения, за да могат експертите да изпълняват ефективно дейността си по регулация на енергийния пазар. Това е особено важно за обществото в настоящата сложна ситуация на енергийна криза, и за решенията, които Комисията трябва да взима, казват от КЕВР.

На 11 февруари 2022 г. Младежкият театър публикува на сайта си публична обява, че организира търг за отдаване под наем на два етажа офисни помещения със застроена площ 365 м2, като тръжната документация е утвърдени със заповед А-04/11.02.2022 г. на директора на Младежкия театър „Николай Бинев“ с начална цена 10 700 лв. без ДДС на месец.

Офисите в сградата на Младежкия театър дълги години са били отдавани под наем за офиси на банки. Поради пандемията и преместването на последния наемател – банка Алианц, те стоят вакантни през последната една година Това става причина КЕВР да заяви своето желание да наеме тези офиси при същите условия, както и последният наемател, е позицията на КЕВР.

Финално

Тази сутрин пред Младежкия театър "Николай Бинев" в София се проведе протест на актьори и граждани, които подкрепят каузата на културната институция. В помещенията, които КЕВР иска, е планирано създаването на нова сцена за куклени постановки и те са нужни на културната институция, казва директорът на Младежкия театър.

Министърът на културата Атанас Атанасов изрази категорична подкрепа за Младежкия театър по спора, но в театъра очакват официална позиция на ведомството.

Поради факта, че и Младежкият театър, и КЕВР са държавни институции, законът предвижда специфична процедура с участието на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. От МРРБ обясниха, че очакват финалната позиция на Министерство на културата, за да приключи казуса с помещението.