Много менте декларации за пътуване, засилват контрола на изходите

Няма да има контролно-пропускателни пунктове на ЖП гарите и няма да се проверяват пътниците във влака.

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет главният секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с противоепидемичните мерки, за които ще се следи да бъдат спазвани по Великден.

"Ако някой няма основание да пътува, как да обърнем влака и да го върнем? Освен това влаковете спират не само в областните градове "- каза главният секретар.

Той е категоричен, че няма да бъде издавана нова заповед с допълнителни мерки за предстоящите почивни дни. Контролът на пунктовете около областните центрове обаче ще бъде затегнат. "Вчера хората се юрнаха да пътуват и на изхода на София беше страшно. Не знам защо не се вслушват в призивите. Сигурно искат след празника да започнем да се задъхваме, но на сила можеш да вземеш, не да дадеш", каза още Иванов.

Декларациите, които се подават на полицейските пунктове при напускане на областните градове масово са фалшиви. МВР е проверило 9312 от подадените такива и е установило сериозни проблеми. Повече от 600 са подали декларация, че отиват на работа във фирма, в която изобщо нямат трудов договор, а други 80 не само, че нямали договор, но и били регистрирани като безработни.

Той посочи, че данните ще бъдат предоставени на прокуратурата и че измамниците ще понесат санкции. Уведомили сме и социалния министър Деница Сачева, допълни главният комисар на МВР.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски от своя страна добави, че контролно-пропускателните пунктове са общо 215, като служителите по тях ще бъдат увеличени.