Молдова прие румънския език като официален

Парламентът на Молдова гласува закон, съгласно който изразът „молдовски език“ ще бъде заменен с израза „румънски език“, предаде агенция Молдпрес. Стъпката има за цел да разреши разгорещения спор за това дали езикът, който се говори в страната, е "молдовски" или "румънски", отбелязва Асошиейтед прес.

Против законопроекта бе проруската комунистическа партия, отбелязва АП.

Управляващата Партия на действието и солидарността внесе този законопроект, за да приведе законодателството в съответствие с решението на Конституционния съд от 2013г. Според него декларацията за независимост на Молдова, определяща румънския език за официален език на страната, има по-голяма правна тежест от конституцията.

В срок от 30 дни от влизането в сила на закона държавните органи ще направят необходимите изменения. Същевременно националният празник "Нашият език" вече ще се нарича "Румънски език". Ще бъдат заменени и изрази като „официален език“, „държавен език“ и „майчин език“, информира Молдпрес.

Депутатите комунисти и социалисти издигнаха лозунги в парламента, за да изразят несъгласието си със закона, посочва АП.

Външното министерство на Молдова приветства закона, който "потвърждава езиковата, историческата и културната общност между Румъния и Молдова. Според ведомството този закон „демонстрира зрелостта на молдовското общество и придържането му към ценностната сфера, на която се основава Европейският съюз".