Мутафчийски: Надеждата е за късен летен сезон и автомобилен туризъм

Новите случаи на COVID-19 у нас са 39, така заболелите стават общо 1387, активните области са 11.

Това каза на брифинг на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Сред децата има два нови случая - момче и момиче на 15 и 16 г. от Благоевград и Хасково. Заразен е още един лекар, има и двама инфектирани санитари от Пирогов.

Излекуваните са вече 222-ма. Починали са още двама - мъж на 72 г. и жена на 77 г. с придружаващи заболявания и инсулт. Жертвите на коронавируса стават 58.

От полунощ са премахнати КПП-тата на кварталите "Филиповци" и "Факултето", довечера падат и тези на старозогорското село Паничерово. Няма нови огнища, епидемиологичната обстановка е спокойна в тези столични квартали, обясни шефът на РЗИ в София д-р Пенчев.

София води по брой заразени - 691, 152 са в болница, 21 в интензивни отделения.

Ситуацията по пазарите е овладяна, организацията в парковете в столицата е много добра, направихме проверка в Южния парк, не се наблюдаваше никакво струпване, коментира ген. Мутафчийски.

Усилията са насочени към късен летен сезон, ранният със сигурност е пропуснат, заяви той по повод евентуалното отваряне на хотели и ресторанти. Изчакваме и мерките в другите страни от ЕС, засега само Италия е обявила, че това не й е приоритет, каза още той. И подчерта, че ще става дума за автомобилен туризъм.