Решават остава ли Кристалина Георгиева на поста си

Годишната есенна среща на МВФ и Световната банка минаха под знака на обвиненията срещу Кристалина Георгиева, пише "Файненшъл таймс".

Според Ройтерс и Блумбърг решението за оставането ѝ на поста Управляващ директор може да бъде взето още днес.

До късно през нощта Изпълнителният борд на фонда е имал срещи поотделно с Георгиева и с адвокатската кантора „Уилмър Хейл“, а в съобщение до медиите беше обявен „значителен прогрес“.

Според „Файненшъл таймс" САЩ и Япония настояват Георгиева да напусне поста си, въпреки че е подкрепяна от европейските правителства. САЩ са най-големият акционер в МВФ с 16,5% от акциите.

Кристалина Георгиева е обвинена в доклад на адвокатската фирма "Уилмър Хейл", че като главен изпълнителен директор на Световната банка е манипулирала данните за представянето на Китай в положителна посока за 2017г.

Самата Георгиева категорично отхвърли обвиненията.

Извън казуса с Кристалина Георгиева, на срещата се очакват новите анализи на двете институции за хода на световната икономика, както и новите предизвикателства, породени от пандемията от Covid-19 и от проблемите с доставките на суровини.

Вече беше анонсирано, че прогнозата за световния растеж на фонда ще бъде ревизирана надолу спрямо последната, която е за 6% ръст на БВП през 2021 година.

Ще се обсъждат още ваксинацията, отварянето на ножицата между бедни и богати държави, както и климатичните промени.