МВнР: България няма да признае резултатите от референдумите в Украйна

България няма да признае резултатите от референдумите, обявени в някои части на Украйна, които са под руски контрол. Това стана ясно на брифинг във Външно министерство.

Следим ситуацията и работим заедно със съюзниците от НАТО и ЕС, коментира зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

"Последните новини от Москва не са особено приятни, те говорят за ескалация на всички наши досегашни отношения и в съчетание с ядрената реторика и т.нар. референдуми тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна", подчерта Коджабашев.

Обявените от Москва референдуми за присъединяване към Русия на контролираните от руските сили Донецка и Луганска област и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна са пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Резултатите от тях няма да бъдат признати в международен план, коментира Коджабашев.

"Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признати граници. Със сигурност това ще изостри конфликта още повече."