МВнР исква обяснения от посланика ни в Алжир Румен Петров

"Ръководството на МВнР се запозна с оповестените от Прокуратурата на Република България данни, според които Румен Петров, дългогодишен дипломат, бивш съветник на министъра и настоящ посланик в Алжир, обсъжда служебни въпроси: официални срещи и дипломатическа кореспонденция, с лица извън дипломатическата служба", съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство, цитирани от БТА.

"Припомняме, че МВнР оказва пълно съдействие на прокуратурата и че сме убедени, че всеки трябва да носи отговорност за действията си. Същевременно, независимо от разследването, МВнР ще извика за обяснения посланик Румен Петров, а при невъзможност пътуването да се състои в момента, ще изиска писмени обяснения", се посочва в съобщението.

По случая с либийския кораб "Бадр" от пресцентъра на МВнР информират, че десетки български дипломати работят от близо две години, като министър Екатерина Захариева е провеждала среща по темата и с колегата си от Либия, и със специалния пратеник на либийското правителство по казуса в присъствието на редица дипломати от МВнР, за което още същия ден е изготвена паметна записка, изпратена и до 11 външни институции. Всички налични документи са предадени още през април т.г. на ДАНС. Тогава е сезирана и прокуратурата.