Мъжкото хоро на Богоявление

Богоявление е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос.

След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене, според вярванията.

Празникът има различни имена в различните области на Българияа, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Народът нарича празниците Богоявление и Йордановден с общо име „Водици“, заради връзката им с водата.

На този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

И тази година, въпреки пандемията мъжете на Калофер скочиха в студената Тунджа за кръста! И се хванаха на МЪЖКОТО ХОРО!

Мъже в народни носии се събраха преди 8 часа тази сутрин, проведоха и шествие до реката, предвождани от гайдари и тъпанджии:

Традиция е, стараем се да я поддържаме…Всички участваме от деца - разказват участници в хорото.

Танцът в река Тунджа се оглася освен от тъпан и гайда и от традиционни песни. Около моста, където е всяка година се провежда богоявленският ритуал, се събират много хора дошли специално за "мъжкото хоро", сред тях и гости от други региони на страната. .

„Горд съм, че съм българин и че има такива празници“...... „Това е едно изживяване, вече съм на 60 години, не пропускам да дойда на реката. Изживяването е голямо“, казаха калоферци, дошли да присъстват на ритуала. В студените води на Тугджа има и много малки деца, които са на раменете на бащите си.

снимка: БГНЕС

Леденото хоро е сравнително нов ежегоден обичай , пише Уикипедия. Хорото, наричано още мъжко хоро, се играе само от мъже в ледените води на река Тунджа за здраве!

Има данни за хорото в Калофер от 70-те години. В най-голямото хоро са участвали 15 000 души.

Според хората в Калофер хорото е на над 200 години.