Мъжкото хоро на Богоявление

Богоявление е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос.

На този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. Навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата.

Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

Най-зрелищна и стара е традицията в Калофер. Мъжете от града скачат в студената вода на Тунджа за кръста около 8ч.сутринта !

Те се хващат на МЪЖКОТО ХОРО!

Мъже в народни носии се събират рано сутрин и с шествие, предвождано от гайдари и тъпанджии отиват до реката.

"Традиция е, стараем се да я поддържаме…Всички участваме в хорото от деца" - разказват участници в хорото.

Танцът в река Тунджа се оглася освен от тъпан и гайда и от традиционни песни. Около моста, където всяка година се провежда богоявленският ритуал, се събират много хора дошли специално за "мъжкото хоро", сред тях и гости от други региони и градове на страната.


Леденото хоро е сравнително нов ежегоден обичай. Наричано е мъжко хоро, защото се играе само от мъже в ледените води на река Тунджа за здраве!

Има данни за хорото в Калофер от 70-те години. В най-голямото хоро са участвали 15 000 души.

Според хората в Калофер то е на над 200 години.

Днес точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и по-възрастни мъже - над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. За ежегодния ритуал, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България.

Съгласно традицията разпятието бе предадено на един от най-малките участници в хорото – 3-годишния Димитър от Калофер.