На първо четене: 9% ДДС за ресторанти, хотели и книги-без Горанов

Новата мярка е временна. Тя трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 година. Около променените текстове в Закона за ДДС , ГЕРБ и "Обединени патриоти" виждат средство за преодоляване на част от негативните икономически последици, причинени от епидемията от коронавируса.
Хотелиерският и ресторантьорският бранш бяха едни от първите засегнати, чиито обекти останаха затворени през цялото време на извънредното положение.

Вносителите вече заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност.

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, от диференцирана ДДС ставка ще се възползват и книгите, включително електронните.

Опозицията от БСП настоя в пленарната зала да присъства и финансовият министър Владислав Горанов, който е противник на промяната. Той обаче не се появи.

В същото време беше с премиера Борисов в Перник . Двамата инспектират новата водопроводна мрежа на останалия без вода преди време град.

"Горанов, сега като ни види Гечев ще каже "Борисов му стана шофьор на Горанов - Горанов му стъпи на врата и сега го кара!"-кава премиерът, цитиран от бТВ.

Двама демонстрираха добри отношения и настроение , въпреки разногласията около промените на ДДС.