До 30 000 лв. глоба грози СУ заради дупките по фасадата

Сградата на Софийския университет, която е паметник на културата, беше надупчена за поставяне на нови климатици. За десетките пробиви и отчупени парчета мазилка сигнализираха граждани във фейсбук в събота.

На страницата на кмета на район Средец Трайчо Трайков бяха качени и снимки с искане за преустановяване на "варварщината".

Нашата проверка установи, че монтажът на климатици върху фасадата на Софийския университет се извършва без съгласуван проект с Института за недвижимо културно наследство и работата е спряна. Уведомен е инспекторатът към Министерство на културата. Иначе работниците на място са обяснили, че преди година е получено писмо от Столична община с препоръка да се премахнат външните тела на климатиците и сега са започнали да правят инсталация с едно голямо тяло, обясни Трайков.

На място дойде и министърът на културата Боил Банов, който заяви, че това е своеволие, за което няма разрешение. Повредената фасада ще се оправи, но ще има санкции. Аз няма да съм министър един ден, ректорът ще е друг, но тази сграда е много преди нас и ще остане след нас, коментира гневно Банов.