Бунт на българите в Италия , заради карантина

Италианските власти изпратиха жандармерия в южния град Мондрагоне, има вече и 50 войници, които да подпомогнат силите на реда . До тук се стигна след създаденото напрежение и бунт на чуждите работници , след които и българи , работещи като берачи . Чужденците бяха поставени под карантина, след като беше открито местно огнище на коронавируса, предава AFP. Българите настояват да им бъде разрешено да ходят на работа.

Българските граждани , както и другите работници от Полша , Румъния, Украйна, Русия работят срещу заплащане, много по-ниско от минималната заплата в Италия - най-често около четири евро на час, според Huffington Post Italia. Те са част от система за нелегално привличане на работна ръка, която да събере реколтата в региона.

Междувременно губернаторът на южната италианска област Кампания Винченцо Де Лука настоя днес българските фермери, живеещи в блокове, да останат под 15-дневна карантина, без да бъдат пускани дори да си купят храна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

С предпазна маска на лицето, губернаторът на Кампания каза пред журналисти, че националната служба за гражданска защита трябва да доставя храна на близо 700 обитатели на апартаменти в Мондрагоне, крайбрежен град на около 50 км от Неапол.

Сред работниците бяха установени близо 50 случая на COVID-19.
Досега Югът на Италия бе пощаден от високия брой случаи на заразата, опустошили северната част на страната.

Известен с твърдата си линия по отношение на ограничителните мерки заради коронавируса, Де Лука се закани , че ще постави под карантина целия град Мондрагоне, с население 30 000 души, ако броят на случаите на новозаразени достигне 100.

"Бях ли ясен? Мисля, че говоря ясно", каза Де Лука за телевизия РАИ.

От началото на пандемията в Кампания са регистрирани близо 4660 случая на COVID-19 и 431 починали от заразата, което е малка част от случаите в национален мащаб.

снимка: БГНЕС