НАТО отхвърли искането на Русия

НАТО отхвърли искането на Русия алиансът да изтегли войските си от източноевропейските си членки България и Румъния.

"НАТО няма да се откаже от способността ни да се защитаваме и отбраняваме взаимно, включително с присъствието на войски в източната част на Алианса. Исканията на Русия биха създали първокласни и второкласни членове на НАТО, което не можем да приемем". Toва заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

"Ние отхвърляме всяка идея за сфери на влияние в Европа. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително чрез укрепване на колективната ни отбрана. НАТО е бдителна и продължава да оценява необходимостта от укрепване на източната част на нашия Алианс", се казва още в изявлението.

Напрежението с Русия се увеличи, след като Москва струпа 100 000 войници на границата с Украйна. Според Вашингтон има опасност да нахлуе в съседната държава.

През декември Кремъл предложи два договора, които включват широкообхватни искания, включително НАТО да откаже да приеме Украйна и да изтегли силите си от източните си членове.

НАТО обмисля планове за увеличаване на войските си в Румъния и България на фона на рязкото нарастване на напрежението с Русия.

Румъния, която вече прие около 1000 американски военнослужещи на своя територия, заяви в четвъртък, че е готова да приеме допълнително военни.

Както Румъния, така и България, отхвърли руското искане за изтегляне на натовските сили.

Президентът Румен Радев определи настояването на Русия като неприемливо и безпредметно. По думите на президента, в страната ни няма постоянно разположени съюзнически контингенти и бойна техник. Но решението за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти. „Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било“, обяви президентът.