НАТО изпраща нова група военни в Румъния

НАТО изпраща нова група войници в Румъния. Тя е разположена в окръг Брашов и ще нарасне през пролетта на 2025 г. до 4000 военни спрямо настоящите 1000 души.

Това съобщи френският генерал Лоик Жирар, цитиран от румънската секция на радио Свободна Европа.

Бойната група на НАТО в Румъния беше създадена през май 2022 г., скоро след като Русия нападна Украйна през февруари същата година, напомня изданието.

Франция ще ръководи тази група, разположена в базата Чинку, окръг Брашов.

Това е една от осемте бойни групи, създадени от Северноатлантическия алианс, след като Русия анексира незаконно украинския полуостров Крим през 2014 г.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че бойната група на НАТО в Румъния може да достигне ниво бригада, но моментът на разширяването на структурата не беше обявен досега, отбелязва Свободна Европа.

Френският генерал Лоик Жирар, заместник-командващ на Многонационалното командване на дивизията "Югоизток" на НАТО в Румъния, съобщи на среща с румънски журналисти, че освен новите около 3000 военни от НАТО (предимно французи), които ще дойдат в Румъния, в националните бази ще бъде разположено и ново оборудване.

В Бойната група участват военни от Франция, Северна Македония, Белгия, Люксембург, Полша, Португалия и САЩ.

В Румъния в момента се намират над 5500 военни от НАТО, като най-малко 2000 от тях са американци, отбелязва Свободна Европа.