Франция приема спорната пенсионна реформа

Националното събрание на Франция няма да гласува оспорвания законопроект за реформа на пенсионната система. Президентът Макрон се позова на конституцията, която позволява закони да се приемат без вота на депутатите.

Решителният вот в Националното събрание за пенсионната реформа отпадна в последния момент. Президентът прибягна до член 49 т.3 на френската конституция, за да даде път на законопроекта, заобикаляйки вота на депутатите поради риск да не получи нужното мнозинство.

"Не можем да си позволим да провалим всичко" - заяви от трибуната премиерът Елизабет Борн, обявявайки решението. Депутатите от опозицията реагираха с освирквания и пееха Марсилезата, а много от тях напуснаха залата. Елизабет Борн обвини опонентите, че блокират демократичните процеси и увери, че е имало достатъчно преговори.

Спорната пенсионна реформа беше приета от Сената с преобладаващо дясно мнозинство, след като смесена комисия от двете камари се споразумя за окончателния текст. Вотът в долната камара обаче се очертаваше рисков за реформата поради крехкото президентско мнозинство и силната лява опозиция, която яростно се бори срещу проекта.

Най-спорният момент в реформата е повишаването на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Прибягването до варианта законът да се приеме без гласуване и дебати н Националното събрание беше краен вариант за Макрон, който с решението си предизвика още повече обществения гняв.

Протестите по улиците на Париж и други градове продълават. Стигна се отново до сблъсъци с полицията, арестувани с над 300 души.