Днес е погребението на Навални в "Борисовските гробища" в Москва.

Днес е погребението на Алексей Навални. Той трябва да бъде погребан на "Борисовските гробища" в Москва.

От неговия екип не изключват церемонията да се превърне в демонстрация на опозицията, не се изключват размирици. Съпругата му Юлия предупреди, че се очакват нови репресии срещу критиците на Кремъл.

По първоначалния план опелото трябва да започмне в 14 часа в църквата на иконата на Божията майка "Утоли моята печал" в Марино.

Над 1000 души вече са се събрали край църквата, съобщи Ройтерс.

Снощи служителите на погребалните служби отказали да отнесат тялото на опозиционния политик до църквата заради заплашителни обаждания от неизвестни хора, съобщи прессекретарият на Навални Кира Ярмиш.

Тя призова руснаците да отидат на погребението, което ще бъде предавано на живо в канала на Навални в YouTube.

Ден преди траурната церемония полицейски служители вече патрулираха на "Борисовското гробище", казаха още от екипа на Навални. На разпространени в социалните мрежи кадри се виждат докарани голям брой метални огради и инсталирани камери за видеонаблюдение.

Алексей Навални почина на 16-ти февруари в наказателна колония на 2000 км от Москва. Тялото му бе предадено на семейството след повече от седмица.

"Искам хората, за които Алексей беше важен и смъртта му се превърна в лична трагедия, да имат възможност да се сбогуват с него", каза майка му Людмила, след като съобщи, че е била шантажирана от властите погребението на сина й да бъде тайно.