Хиляди изпратиха Навални

Хиляди се събраха да почетат паметта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, с риск да бъдат арестувани. На церемонията присъстваха и посланиците на Германия, Франция и САЩ.

Ковчегът с тленните останки на опозиционера беше посрещнат със скандиране на името му и викове "не се боим" както многократно е призовавал той приживе.

Преди погребението имаше кратко опело в църквата на иконата на Божията Майка "Утоли моята печал", в московската община Марино. Кремъл обяви събиранията на хора за заупокойната служба за нарушение на закона.

Десетки автомобили на спешните служби и униформени служители от сутринта охраняват зоната окоро църквата, поставиха и метални огради преди началото на церемонията. Полицаи проверяваха документите и личните принадлежности на минувачите и се появиха съобщения, че мобилните интернет услуги в района са изключени.

От снимката от църквата на екипа на Навални, се вижда, че ковчегът му е отворен, тялото му е покрито с червени и бели цветя, а майка му Людмила седи близо до него със запалена свещ в ръка, съобщава АП.

"Ковчегът бе положен в земята. Довиждане, приятелю!", написа съратникът на покойния Навални - Иван Жданов, в приложението "Телеграм", цитиран от Франс прес.

Погребаха Алексей Навални в Борисовото гробище в Москва. Докато спускаха ковчега в земята, звучеше песента "Моят път" на Франк Синатра.

Благодарим ти, Алексей!", "Няма да те забравим!", "Русия ще бъде свободна", дори "Без война!" скандираха опечалените, които покриха ковчега с рози и карамфили.

Навални почина на 47-годишна възраст. На 16 февруари руската Федерална служба по изпълнение на наказанията съобщи за смъртта му в арктическата наказателна колония "Полярен вълк", в близост до град Салехард зад Северния полярен кръг.

Официално се твърди се, че политикът е припаднал в заледения двор на затвора и е починал въпреки опитите да бъде реанимиран.

Екипът на Навални вчера призова хората да присъстват на опелото и на погребението въпреки очакваното полицейско присъствие и фактът, че през последните дни полицията арестува стотици хора, положили цветя в негова памет.

Засилените мерки за сигурност показват, че дори след смъртта си Навални, който бе основният съперник на президента Владимир Путин през последните години, остава значителен източник на тревога за властите, коментират агенциите.

"