Австрия ще настоява България да получи 2 млрд. евро за границата

Австрия ще се застъпи пред ЕК България да получи помощ от 2 милиарда евро, за да подсили охраната на границата с Турция. Това обяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер по време на съвместен брифинг с президента Румен Радев в Елхово.

Нехамер пристигна днес у нас, за да провери сигурността на българо-турската граница, по покана на президента.

Двамата имаха работна среща и се запознаха с помещенията за задържане на опиталите се да влязат незаконно на територията на страната ни.

"Защитата на българо-турската граница е защита и на границата на Австрия", заяви канцлерът Карл Нехамер: "Ние сме изключително благодарни за усилията, които българската държава полага за защитата на тази граница", каза той, но България има още неща, които трябва да направи за сигурността, обяви той.

"България подобри значително организацията на охрана по границата с Турция, инсталирахме нови технически системи, предприемаме действия за по-добра подготовка на служителите на гранична полиция. Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като отговорен член на Европейския съюз полага огромен труд, за да се справи с това предизвикателство", каза от своя страна президентът Румен Радев.

През изминалата година натискът над нашата граница нарасна рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. В рамките само на четири месеца ние загубихме четирима полицаи, а други са ранени, обяви още Радев.

През декември Австрия гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген с мотива, има много нелегални мигранти в Европа и, че премахването на граничния контрол с двете страни ще увеличи този натиск. Но в същото време Нехамер обяви, че опазването на външната граница е общоевропейска задача и България се нуждае от финансова подкрепа.