Несебър остава в списъка на ЮНЕСКО

Несебър остава в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, казаха от Министерството на културата, за БТА.

Решението е взето на на 45-тата разширена сесия на ЮНЕСКО (10-25 септември, Рияд). Присъствали са министърът на културата Кръстю Кръстев.

България участва като член за първи път от 30 години.

Решението за Несебър е било прието с пълен консенсус, като 15 държави са се изказали в подкрепа на предложените промени от Япония – в защита на запазването на статута на ЮНЕСКО.

„Изказалите се държави поздравиха България за дългогодишните усилия в опазването на Несебър, за разработената първа подобна Стратегия за наследството на Несебър, както и за включването на акваторията в границите на обекта. Бяха високо оценени въведените още от 2015 г. режими за опазване и целенасочената държавна политика за насърчаване на синергията между културните конвенции на ЮНЕСКО“, разказват от МК.

България участва като член за първи път от 30 години.

Благодарение на защитената позиция страната ни спечели ценно време, в което ще бъде изработен план за опазване и управление на „Старинен град Несебър“, както и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова.