Невероятното пътуване с "Неверест", описано в книга

Приключението на Максим и Стефан започва от построяването на лодката НЕВЕРЕСТ, до прекосяванета на Атлантика за три месеца и половина.

Идеята се ражда спонтанно една вечер вкъщи....

"Проверихме в интернет дали са го правили хора преди и се оказа, че е възможно и си казахме защо ние да не се пробваме и да прекосим океана с лодка" - разказва Максим, който тогава няма и 15 години.

"Идеята беше да прекосим океана, но нямаше откъде да намерим такава лодка и решихме да си я построим сами в гаража. Така ще я познаваме детайлно и ако се случи нещо с нея по време на плаването ще можем да я ремонтираме. Неизбежно в океана се случват неочаквани неща, неизбежно повечето неща се повреждат и добре, че така решихме", допълва разказа бащата - Стефан.

Построяването отнема година и половина, със съвети на конструктор и включва и физичека подготовка с треньор..

Тръгват рано сутринта на 14 юни 2020 от Португалия....... И остават на вода 105 дни, изминават 4444 морски мили (8230 км) в сезона на ураганите. Двама мъже с гребна лодка, създадена от собствените им ръце. Редуват се на греблата на два часа, борят се с техническите проблеми, а и с огромните вълни по няколко метра. Изкарват с дни в малката каюта при буря.

"Когато си в урагана или голяма буря, лодката, тежаща 1100 кг. подскача като кибритена кутия, която, като че ли великани подритват помежду си" - разказва Стефан.

Пият пречистена океанска вода, хапват приготвената изсушена храна от мама Жени, отслабват много, но всичко приключва успешно след 105 дни на малкия остров Барбадос.

Точно две години по-късно, Макс и Стефан и лодката им са в центъра на Пловдив, за да представят книгата си "НЕВЕРЕСТ", да се срещнат с читатели и да разкажат за тези невероятни дни в океана.

По време на плаването защитават кауза - "Да.За живот!" на Министрество на здравеопазването, чиято цел е да стимулира донорството на органи. "Над 1000 души чакат органи в България", казва Стефан.

Поставят рекорди на Гинес. Максим, който е на 16г. по време на плаването е "Най-младият гребец, прекосил океана".

Но по-важна е вътрешната мотивация, казва Максим: "Да докажа на себе си, че мога да направя това, че съм достатъчно добър и силен, любовта към океана и океанското гребане. В един момент става толкова трудно, че те движи само тази любов и това желание да си там и да правиш това, което правиш" - казва Макс.

Следвайте вашите малки, големи и дори неосъществими мечти. Някой ден те може и да се реализират - пожела на всички нас Стефан Иванов.

Книгата "НЕВЕРЕСТ" е написана с помощта на Елеонора Гаджева и издадена от "ВАКОН".