Единственият обвиняем за изчезналите милиони от "Хемус" остава под "домашен арест"

Единственият обвиняем за изчезването на 53 милиона от строителството на автомагистрала "Хемус" - Борислав Колев, обяви пред съда, че е давал парите на мъж с името Георги Георгиев.

Пред Софийския апелативен съд той го посочи като организатор на схемата. Георгиев го придружавал при тегленето на парите от столична банка. След това милионите били предавани на трети човек, чието име Колев не назова в съдебната зала, но обясни, че го е казал на разследващите.

Обвиняемият поиска по-лека мярка за неотклонение от настоящата "домашен арест", тъй като помага на разследването.

Апелативните магистрати обаче го оставиха под "домашния му арест", защото тежестта на извършеното от него престъпление го прави личност с висока обществена опасност.

Престъплението на века" нарече аферата "Хемус" вътрешният министър Бойко Рашков.

В началото на годината, след разпит в прокуратурата, вътрешният министър Рашков обяви, че "между 30 и 40% от парите, отпуснати авансово за строителството на магистрала "Хемус", са отивали в бившата управляваща партия ГЕРБ". Той беше призован заради интервю за БНР, в което заяви, че "за него не е тайна къде са отишли отклонените милиони, предназначени за Лот 5 на автомагистралата".