НОИ решава днес с какъв процент ще бъдат увеличени пенсиите

Днес Надзорният съвет на НОИ ще вземе решение с колко процента ще бъдат увеличени пенсиите от 1 юли.

В Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година е заложен ръст от 11%.

През миналата седмица стана ясно, че експертните сметки на НОИ показват, че повишението трябва да бъде с 10%, тъй като инфлацията е по-ниска от прогнозната.

НОИ се опитват да откраднат 100 млн. лева от българските пенсионери, като не направят увеличение от 11%, а от 10%. Това каза пред журналисти в Русе съпредседателят на ПП Асен Василев.

"Това е директна кражба и абсолютен скандал. Парите ги има в бюджета, те са осигурени. В момента събираме подписи да се направи извънредно заседание на НС, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както той е написан, каза още бившият финансов министър.

Според Деница Сачева от ГЕРБ "това е поредният измислен политически скандал от Асен Василев. Парите за НОИ остават в НОИ...Как се крадат 100 млн. лева от пенсионерите", попита Цачева.

След скандала служебният премиер Главчев обяви, че пенсиите ще се увеличат с 11 процента. обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг. "Хората, които имат право на пенсии, ще получат увеличение с 11%, а не както е по правилото в Кодекса за социално осигуряване", обяви премиерът.

Заседанието на Надзорния орган е насрочено за 10 часa.