Бизнеси и училища се затварят при 80% заети интензивни легла

"Разделили сме България на 6 клъстера от области, които ще се следят общо и мерките, които ще засягат тези клъстери онлайнще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Картата с шестте области ще бъде представяна на българите всеки ден, ще има и прогноза какво се очаква". Това заяви онлайн премиерът Кирил Петков, който представи новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19.

Бизнеси и училища ще затварят при 80% заетост на интензивните легла, предвижда новият Covid план на кабинета.

Зависи Covid вълната как се развива, предупредителните дни може да се скъсят или удължат, но ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и бизнес да има точен план какво би трябвало да се случи в следващите дни, добави Петков.

Той очерта и четири етапа, при които ще има различни мерки.

Първи етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%. втори етап е с 60% заетост на леглата, етап три –когато се достигне опасно ниво на заетост от 70%, тогава започват и първите по-меки ограничителни мерки, при които децата например от 1 до 4 клас ще продължават да ходят на училище. При етап 4 - при 80% заетост на интензивните легла, тогава правим едно симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките, всичко друго ще бъде симетрично затворено - обяви още Петков.

Противоепидемичният план предвижда и мащабна информационна кампания за ваксините. Статистиката показва, че 90 процента от хората, които се налага да бъдат лекувани от КОВИД в интензивни отделения, не са ваксинирани.