Напрежение и спречкане в НС

Напрежение и спречкване в НС между ПП и "Възраждане"

Поводът - изказване на депутата от "Продължаваме промяната" Искрен Митев, който сериозно нападна лидера на "Възраждане" Костадинов.

По време на дебата за поправките в Закона за принадлежност към Държавна сигурност, предложени от "Демократична България", Митев заяви от парламентарната трибуна:

"Стана ясно, че г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари. Парите, които му останаха, си ги обърна в евро, ваксинира се и на края вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите".

Последва суматоха, Костадинов нарече депутата от ПП "тъпак", отиде до него на мястото му, а Митев го дръпна за вратовръзката. Така се стигна до спречкване между двамата и членове на парламентарните им групи. Намесата на квесторите предотврати по-сериозни сблъсъци.

Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин обяви 30-минутна почивка.

След спречкването Костадинов поиска лично извинение от парламентарната група на "Продължаваме промяната" и наказание за депутата Искрен Митев.

Според лидера на "Възраждане" "подобни сценки уронват и без това недобрия авторитет на Народното събрание".

Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че случаят ще бъде разгледан на председателски съвет и тогава ще се прецени какви мерки ще се вземат спрямо участниците в спречкването.

"Това е недопустимо, не може такова нещо да се случва в Народното събрание, категорично. И за двамата депутати…Предполагам, че ще има някакво наказание и за двамата, но нека да го обсъдим. Чак официално извинение от групата не ми се струва необходимо", каза Минчев.