НС гласува отмяна на вноса на зърно от Украйна

Решението за отмяна на забраната за вноса на украинско зърно влиза за обсъждане в парламента. Дебатът е първа точка в дневния ред.

Решението за забрана на вноса изтича утре - на 15 септември.

Вносители на проекта за възобновяване на вноса от Украйна са депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Става дума за доставка на царевица, пшеница, рапично и слънчогледово семе.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че хазната е загубила от забранения внос 146 млн. лв.

Земеделският министър Кирил Вътов се обяви против решението да се позволи отново внос от Украйна, но ще подкрепи предложението.

СКАНДАЛЪТ - Производители срещу преработватели

Земеделски производители от всички сектори изпратиха писмо до правителството с предупреждение за протест след решението за възобновяване на вноса на зърно от Украйна.

Според председателя на Организацията на зърнопроизводителите Илия Проданов, секторът ще бъде унищожен с това решение. Той осигурява 9 милиарда лева от Вътрешния брутен продукт.

Фактът, че България доброволно се отказва от забраната, напълно блокира вътрешния пазар, каза той.

"В момента в България има 600 000 тона слънчоглед и реколта, която очакваме да бъде в рамките на около 2 милиона тона. Това прави 2 милиона и 600 хиляди тона слънчоглед - реколта, предостатъчна да задоволи първо вътрешния ни пазар на олио, второ - преработвателните мощности на българските преработватели".

ПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ

Преработвателите обаче са на друго мнение. Според тях забраната за внос има висока социална цена. Някои от предприятията за олио вече спряха работа, а в тях са заети над 10 000 души, казва Георги Койчев.

"Ние винаги досега сме успявали да се договорим със земеделските производители. Просто в момента те категорично отказват да продават на пазарната цена такава, каквато е. Забраната е нещо, което не помага на никой. Тя само пречи на преработвателите и е един откровен опит за притискане на преработвателите, за изкривяване на пазарната цена в България".