Последно: Депутатите върнаха Бюрото за защита на правосъдното м-во

На последното си пленарно заседание днес 46-ото Народното събрание реши окончателно, че Бюрото за защита на свидетели ще бъде върнато към Министерството на правосъдието.

Досега Бюрото беше под контрола на Главния прокурор.

Според Хамид Хамид от ДПС ремонтът на този закон цели да освети някои застрашени свидетели, а по същество поправките са само пиар за определени хора.

"За една малка част, но най-кресливата част, това е просто бизнес и още днес след обяд ще си броят хонорарите. За другата, по-голямата част, този законопроект е един пиар. За останалата част, които подкрепят законопроекта, това е една мръсна поръчка срещу бюрото" - каза Хамид.

"Реформа в съдебната система за един месец ли се прави? Без правителство, без управление и без политическа отговорност...." това попитаха от ГЕРБ.

Радостин Василев от ИТН заяви, че бюрото ще бъде по-ефективно, когато е на подчинение на правосъдното министерство.

Филип Станев от ИТН и Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" за пореден път обвиниха ГЕРБ и ДПС, че се опитват да възпрепятстват прехвърлянето на бюрото за защита.

"Съдейки от писъците, надавани от определена парламентарна група, явно Делян Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов. Нямам друго разумно обяснение", коментира Хаджигенов.

Това беше последното заседание на 46-то НС.