НС днес ще обсъди проектите "за зелена светлина" на Скопие

Очаква се парламентът да разгледа три проекторешения, с които се дава зелена светлина за начало на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

Те са на ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Външната комисия в парламента вчера прие след 8 часово заседание проекта за решение предложен от "Демократична България".

То предвижда Народното събрание да даде мандат на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС за промени в проекта за преговорна рамка и да вдигне ветото срещу Скопие. Това трябва да стане при 4 условия: Прецизиране на текста, така че да бъде гарантирано изписването на българите в конституцията на Северна Македония; нищо в процеса на присъединяване на Скопие към ЕС да не може да бъде тълкувано като българско признание за съществуване на македонски език. Да се гарантира, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на европреговорите на Скопие и периодичния преглед на изпълнението на Договора за добросъседство да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.

"Неслучайно все още няма заявени позиции от Скопие и от тези държави-членки на ЕС, които подкрепят Северна Македония по предложението. Те се надяват самите ние да не го подкрепим и с това да върнем процеса в по-изгодна за Скопие позиция, обяви външният министър Теодора Генчовска.

По време на гласуването в комисията БСП гласува "въздържал" се, а "Възраждане" беше "против ".

Проектът беше подкрепен с 11 срещу 3 гласа и 2 въздържали се.