В НС обсъждат промени в Закона за съдебната власт

Депутатите обсъждат на първо четене два законопректа за промени в Закона за съдебната власт. Това стана след спорове и пренареждане на точките в програмата си за днес.

Единият законопроект е внесен от МС и предвижда засилване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействието на корупцията в съдебната власт, както и задължението Инспекторатът да приеме Кодекси за етично поведение на българските съдии и на българските прокурори. Проектът на правителството е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Другият проект е предложението на „Възраждане“ за съдебна реформа, в която се предвижда възможност за временно отстраняване на главния прокурор, извеждане на Националната следствена служба от „системата на прокуратурата“ и обособяването й като самостоятелен орган в съдебната власт. В проекта на „Възраждане“ се предвижда директорът на НСС да става разследващ главния прокурор и неговите заместници, при нужда.

След като измененията в закона за съдебната власт бъдат обсъдени и гласувани на първо четене депутатите ще разискват отделните пет законопроекта в НПК, които предвиждат създаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор.

В НС днес трябва да изслушат и служебния министър на външните работи Николай Милков, за пребития Християн Пендиков в Охрид.

ГЕРБ, ДПС и Възраждане отхвърлиха проекта, внесен от "Продължаваме промяната", за приемане на програма за компенсиране на битовите клиенти на природен газ. Мотивът е, че в проекта няма разписан финансов механизъм.