НС прие единодушно главният прокурор да може да се разследва

НС прие на второ четене главният прокурор и неговите заместници да могат да бъдат разследвани. Текстовете бяха приети с пълно единодушие от 210 гласа "за", без против и въздържал се,

Процедурата предвижда сигналите срещу обвинител номер едно или негов заместник да се изпращат до председателя на Наказателната колегия на ВКС. От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се определя съдията, който ще стане прокурор по разследването на главния прокурор. Друг прокурор ще контролира неговото разследване.

За освобождаване и за назначаване на главния прокурор ще са необходими 13 гласа на пленума на ВСС. Досега това ставаше със 17 гласа.

Изискванията към председателите на ВАС и ВКС са по-високи. От ГЕРБ ревизираха предложението си, прието вчера на Правна комисия за приравняване на процедурните правила, и парламентът реши изборът и отстраняването им да става с поне 17 гласа.

От БСП напуснаха пленарна залата още в началото на дебата. Според Корнелия Нинова целта не е истинска съдебна реформа, а пълно завладяване на цялата държава: прокуратура, служби, регулатори - всичко.

Прието беше предложението на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в срок до 3 месеца от влизане в сила на закона народните представители да започнат избор на членове за нов ВСС.